sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Ahad, 6 Januari 2013

AYAM JINTAN MANIS

 Sudah lama tak melayan perasaan di  dapur macam hari ni...ceeewahhhh... bila sesekali memasang radio sambil memasak dan membuat kerja dapur ni bagus juga.  Tahu-tahu dah nak siap kemas dapur... walaupun dapur hanya dua kangkang kera. Penat jugak.... Bila anak-anak pasang radio di dapur,  saya cakap bingit telinga...off..toolooong off! .mama tak boleh fokus... serabut....  Bila anak tak ada macam hari ni... uuh..lalalal....uhhh..lalalala... nasib baik mama tak berjoget di dapur.  Bawa mengucap....  Duduk seketika minum air kosong dan terfikir pula.... nak masak awallah hari ni. Buka laci rempah ratus..macam-macam stok yang ada tapi bungkusan serbuk jintan dan ketumbar ni macam tak luak sangat. al-maklumlah rempah gulai, sup. kurma, kerutuk semua dah siap tanpa perlu adun sendiri bahan-bahannya. Cium rempah sana-cium rempah sini...ok....nak cuba resepi baru.  Nak guna jintan manis..maka itulah kisahnya dapat ilham AYAM JINTAN MANIS ni. Tengok gambar dulu... sedap
Dr fouziah
Fokus dekat sikit.... lagi menyelerakan... ada rasa yang berbeza daripada masakan saya sebelum ni.

Dr Fouziah
Saya hanya menggunakan bahan yang mungkin dah ada di dapur anda.  Kalau tak ada.. cipta  resepi sendiri. Semasa memasak tiada yang salah atau silap letak bahan ( ...cover kesilapan tersebut dengan alasan nak cuba resepi baru.. )

300g ayam-dipotong kecil-kecil
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 labu bawang besar- dimayang/ tumbuk
1 sudu besar halia potong
3 batang serai
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 keping asam gelugur
2 sudu besar lada hitam
sedikit minyak untuk menumis
- tumis bawang besar   (saya kisar bawang besar)hingga wangi, masukkan halia dan teruskan menumis hingga garing sedikit.
- masukkan ayam,jintan manis, sedikit serbuk kunyit, lada hitam, serai yang diketuk, garam dan asam keping/ gelugur.
-masukkan sedikit air dan kacau sesekala sehingga masak,

*** saya gandingkan dengan sup sayur, ikan terubuk masin goreng (pemberian Cg Aznan Mahmood) dan sambal belacan.

1 ulasan:

mummy berkata...

kalau letak cili api tak merubah rasa ?