sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Khamis, 5 Mac 2015

Ikan Bebaru Goreng

Sesekali ke pasar membuat saya teruja. Teringat masa kecil2 dulu..paling menyeronokkan ialah menimba pengalaman bersama kedua ibu bapa.  Mak seorang peniaga kedai runcit dan barangan dapur, paling tidak mak ke bandar  dua kali seminggu. Pasar kedai Payang dan kedai sekitar Jalan Banggol, Jln Kg Cina dan Jalan Tok Lam merupakan pusat perniagaan utama semenjak dahulu sehinggalah tahun 1990an. Kini dah lenggang dan tak semeriah dulu.  Dahulu sepanjang jalan dipenuhi dengan' teksi'...bukan kereta teksi tetapi beca. Orang Terengganu panggil beca tu sebagai teksi.   Jika hari Sabtu..ini peluang keemasan saya untuk mengekori ke mana mak pergi.  Sehinggakan aunty peniaga mee dan kenal betul dengan saya. Pak Cik Teksi ( dipanggil 'gatih teksi) dah mengingat nama saya. Mentelah peniaga-peniaga melayu dan rempah ratus tidak lekang memanggil dan menghulur makanan, ada yang pegang tangan gebu saya tu, usap kepala dan mengusik-usik. 
Nostalgia ke pasar saya akan sambung pada catatan akan datang.. kalau tak... tak memasaklah saya hari ni... bebalik cerita asal...Saya anak nelayan yang tidak kenal jenis-jenis ikan.  Mulut ni berat nak bertanya nama ikan yang dijual, bila peniaga ikan  sebut nama ikan...kadang-kadang saya angguk kepala tanda mengiyakan. Nama yang tidak pernah saya dengar pun ada.  Kebanyakannya saya saya hanya tunjuk dan tanya harga. Ikan yang saya beli ni nama Bebaru..tetapi bila saya semak di WEB TENTANG IKAN  ikan bebaru lain rupanya. Sesiapa yang kenal bolehlah beritahu saya. Untuk kali ni saya kekalkan nama BEBARU...

Lihatlah rupa ikan ni...
Maaf terlebih kelar ( kalau masa anak dara dulu..kalau saya hidang ikan yang tak dipotong sirip atau ridip dah ekor...kena marahlah... ANAK DARA MALAS...)
Percubaan pertama memasak ikan adalah lebih selamat digoreng sebab bau hanyir tidak terasa sangat.
Ikan ni dibersihkan dan dilumurkan dengan garam,serbuk kunyit dan serbuk cili. Panaskan minyak dan goreang sehingga garing.
Rasanya sangat sedap dan manis, lain kali bolehlah beli lagi.

Tiada ulasan: