sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Ahad, 16 Disember 2012

Masak Lemak Pucuk Peria Pantai

Peria pantai sinonim dengan celur dan dicicah dengan budu/ sambal belacan/ sambal tempoyak.  Masyarakat kampung dulu-dulu menjadikan peria pantai sebagai sayuran pilihan untuk dimasak lemak, dimasukkan ke dalam bubur lambuk atau dimasak sup lada hitam (tumis air/ sayur kampung/ masak tumis dengan lada hitam). Rasanya lemak dan manis. Masak lemak peria pantai ni ialah Resepi asli orang Terengganu kalau di Terengganu dipanggilnya SAYUR PERIA PANTAI. Orang Terengganu tidak ada istilah masak lemak, masak lemak dipanggil SAYUR. Kami sebut sayur kobis, sayur sawi = masak lemak kobis, masak lemak sawi.... begitulah  kisahnya. Masak lemak pasti memerlukan gandingan dengan belacan atau ikan goreng. Mantap. Kepada pembaca yang tak kenal rupa peria pantai boleh rujuk post saya terdahulu.
1 ikat peria pantai
3 ekor ikan selar/selayang/ kembung- dipanggang dan ditumbuk
2 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
6 ulas bawang merah- dimayang halus
garam secukupnya.
Penyediaanya:
Ambil bahagian daun peria pantai  sahaja dan dicelur (ada bau pedas yang akan keluar)
Celur sehingga masak dan toskan
Lalukan air sehingga celuran tadi sejuk
Perah daun tadi sehingga semua warna hijau habis  (kalau suka rasa sedikit pahit, tak perlu perah sehingga habis warna hijau tu)
Masukkan ke dalam periuk bersama-sama ikan panggang yang telah ditumbuk, bawang merah dan santan cair.
Bila mendidih, masukkan santan pekat.
Masukkan garam dan biarkan mendidih seketika.
--------dah siap ------------ Mudah aja menyediakannya.

--------fikirkan khasiatnya---------
inilah rupanya


 

Tiada ulasan: