sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Ahad, 16 Disember 2012

PUDING CENDOL

Antara kegemaran saya ialah cendol dengan santan, gula melaka cair dan ais parut. Kalau nak lagi mengamcam boleh dicampurkan dengan isi durian...waaah...... Lagi bagus kalau ada tapai....  3 mangkuk pun boleh dihabiskan untuk 1st round. Kalau anak dara, pasti gerun bakal mak mertua mendengarnya. Saya sempat menolong ibu memasak cendol dengan acuan tempurung. Saya pinjam foto ni daripada http://zulbahrihussin.blogspot.com/2011/06/tempurung-kelapa.html. Beginilah rupanya acuan cendol tu
Tapi acuan penekan cendol digunakan dulu mempunyai lubang cendol yang lebih besar, teringin sgt nak dapatkan yang dibuat tangan macam dulu-dulu tu. Oleh kerana menuntut ilmu membuat cendol tak sempat khatam maka membeli cendol yang dah siap adalah penyelesaian terbaik. Saya akan buat juga sendiri...one day..... :)...one sunny day....:)
Bila dah beli tu tamak haloba tu meninggi sikit.. beli sedikit risau tak cukup, dah beli banyak.. hari-hari cendol. 
Pagi,,Bang, makan cendol pagi-pagi ni bagus,
tengah hari.. cendol sedaplah  dengan nasi macam ni, kan  bang, 
Petang.. Sejuk dan lazat cendol dengan pisang goreng
Malam.. ini cendol versi lain ni, bang....saya tambah pulut tau
Sehari penuh makan cendol dan naik pening lalat tenguk cendol tu.. tak putus asa...  kali ni mesti berlainan sekali.. Jeng...jengg.... PUDING CENDOL mari.....
Maka berkatalah saya.. Bang, ini bukan cendol ni,..  tapi puding cendol tau...maka habislah sebungkus cendol yang diberi tu. Inilah rupa puding cendol tu. Nak tahu cara membuatnya?


fouuzie.blogspot.com
Mari semak bahan-bahannya.
2 cawan cendol
1 mangkuk agar-agar yang telah direndam dan ditoskan
3 mangkuk air (guna mangkuk yang sama saiz dengan mangkuk penyukat agar-agar tadi)
1 mangkuk santan 
secubit garam
1 sudu  kecil coklat emulco
1 cawan  gula melaka yang dipotong halus.
Agar-agar dimasak dengan 2 mangkuk air sehingga larut- kacau 
Tapiskan dan bahagikan kepada 2 dan masukkaan ke dalam periuk yang berasingan (Periuk A dan B)
Periuk A 
Tambahkan 1 mangkuk air, gula melaka, secubit garam dan coklat emulco.
Masak sehingga larut
Masukkan ke dalam loyang
Bekukan di dalam peti ais
Goreskan permukaan dengan garfu.. gores agak dalam sikit pun tak apa (bagi melekatkan dengan lapisan atas nanti)
Periuk B
masukkan santan, secubit garam dan masak sehingga mendidih
masukkan cendol seketika
 Masukkan bancuhan periuk B  ini ke dalam loyang yang mengandungi bahan A tadi,
Bekukan dan bolehlah dihidangkan/ dipotong.

****Cuba-cubalah resepi ni supaya tak jadi macam saya...cendol.... cendol.... seharian..... bila dah buat puding ni baru dapat rasa cendol dengan cara yang berbeza.

Tiada ulasan: