Banyak dan macam-macam resepi saya jumpa di internet.. ada yg simple dan ada yg arahannya macam nak mencari harta karun
Saya ambil cara mudah.. ringkaskan... dengan cara saya sendiri.
NASI ARAB HABIBI |
1ekor ayam
3 biji tomato
2 labu bawang besar
5 biji pelaga
5 helai daun bay--> anak sy bawa balik dari rusia- ada lagi
3 btg kayu manis
5 biji cengkih
1sb lada hitam
1 sb jintan putih
1 bungkus sup bunjut
- Kisar rempah sup bunjut, jintan putih dan lada hitam sehingga halus
- potong bawang besar dan tomato
-bersihkan ayam dan belah 2
- Panaskan air----> anggaran tenggelam ayam dan cukup utk sup dan juga air rebusan utk nasi
- rebus ayam bersama-sama bawang besar, tomato, rempah kisar dan kesemua rempah di atas
- asingkan kesemua rempah-ratus di dalam air rebusan
Ayam Panggang
4 sb serbuk cili
Garam secukupnya
-Keluarkan ayam
-Perap dengan serbuk cili dan garam
- panggang di dalam oven- suhu 180 selama 30 minit (balikkan 15 min...bagi setiap belah)
Nasi
5 cawan beras basmati
8 cawan air rebusan ayam (di atas tadi)
kesemua rempah2 di dalam air rebusan juga diperlukan
2 labu bawang besar
5 biji pelaga
5 helai daun bay
3 btg kayu manis
5 biji cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan putih
1 bungkus sup bunjut
4 biji cili hijau---> dari my edible garden
1/2 cwn minyak zaitun
sedikit pewarna kuning
- rendam beras selama 15 minit
- Kisar rempah sup bunjut, lada hitam dan jintan putih
- Panaskan minyak zaitun dan tumis kesemua rempah ratus termasuklah bawang besar, cili hijau (sy tak potong cili tu.. biarkan sebiji-sebiji macam tu aja)
- masukkan sedikit pewarna kuning, air rebusan serta rempahnya sekali (rempah ratus di dalam air rebusan) dan beras
- masak macam biasa
Sambal cili
6 biji cili merah besar
1 biji tomato masak
1 biji tomato hijau
5 ulas bawang putih
garam
gula
sedikit air rebusan
- Kisar kesemua bahan dengan air rebusan ayam
-Masukkan garam dan sedikit gula
Salad
1 batang timun batang
2 biji tomato hijau
secawan kobis
cuka makan
gula
garam
- hiris halus kobis
-potong dadu timun dan tomato (buang biji dahulu)
- gaul bersama cuka , garam dan gula.... rasalah dulu ye.. nak masam tahap mana.....
Sup
-lebihan air rebusan diperah sedikit limau nipis dan masukkan garam.
Ya habibi....
inilah untuk habibi semua
ana siapakan nasi arab
untuk lunch hari jumaat
*** USAH DITANYA BERAPA KALORI YG MASUK KE TUBUH KAMI...
*** SEMUANYA MAKAN DENGAN TAMBAH 2 KALI
Alhamdulillah
ooops..nak tampal gambar satu lagi . .. pandangan sisi kanan
last....
cili dari usaha tanaman sendiri- tapi tak pedas :(
3 ulasan:
nak cuba ni
kena cari daun bay dululah
kalau lah duk sebelah rumah, gerenti dah pi ketuk pintu sambil hulur bekas kosong hehe
....panjang itu beras
bila nak jemput sy ke rumah
ramai yang nak ikut
Catat Ulasan