sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Jumaat, 15 Februari 2013

NASI ARAB HABIBI

Teringat semasa belajar di UKM.. sering juga makan nasi Arab ni sebab kawan baik saya suka nasi Arab lauk kambing. Sekitar BBB dan Kajang.. banyak kedai nasi Arab ni. Di sini, ada 2 kedai aja. Bila ke Kedai Nasi Arab tu...  sekeluarga... siaplah RM100 ++... Kalau dah begitu, tak larat nak makan setiap minggu. Suami dan anak-anak saya pulak memang 'KAKI MAKAN'. Setelah cuti tahun baru Cina selama seminggu ni.. angin rajin tu menjadi-jadi.... Dari semalam lagi saya dah buat pengumuman penting" ESOK MAMA NAK MASAK NASI ARAB".. Suara-suara  kecil menjawab" BESTLAH MA..". Tapi bila lihat spageti yang saya sediakan untuk breakfast tadi masih belum dihabiskan lagi... hampir terbatal niat nak masak nasi Arab. Apa-apa pun janji tetap ku tunaikan.
Banyak dan macam-macam resepi saya jumpa di internet.. ada yg simple dan ada yg arahannya macam nak mencari harta karun
 Saya ambil cara mudah.. ringkaskan... dengan cara saya sendiri.
Dr Fouziah
NASI ARAB HABIBI
Air Rebusan Ayam
1ekor ayam
3 biji tomato
2 labu bawang besar
5 biji pelaga
5 helai daun bay--> anak sy bawa balik dari rusia- ada lagi
3 btg kayu manis
5 biji cengkih
1sb lada hitam
1 sb jintan putih
1 bungkus sup bunjut
Dr Fouziah

- Kisar rempah sup bunjut, jintan putih dan lada hitam sehingga halus 
- potong bawang besar dan tomato
-bersihkan ayam dan belah 2
- Panaskan air----> anggaran tenggelam ayam dan cukup utk sup dan juga air rebusan utk nasi
- rebus ayam bersama-sama bawang besar, tomato, rempah kisar dan kesemua rempah di atas
Dr Fouziah
- Rebus sehingga 3/4 masak dan keluarkan ayam
- asingkan kesemua rempah-ratus di dalam air rebusan

Ayam Panggang
4 sb serbuk cili
Garam secukupnya
-Keluarkan ayam 
Dr Fouziah
-Perap dengan serbuk cili dan garam
Dr Fouziah
- panggang di dalam oven- suhu 180 selama 30 minit (balikkan 15 min...bagi setiap belah)

Nasi
5 cawan beras basmati
8 cawan air rebusan ayam (di atas tadi)  
kesemua rempah2 di dalam air rebusan juga diperlukan 

2 labu bawang besar
5 biji pelaga
5 helai daun bay
3 btg kayu manis
5 biji cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan putih
1 bungkus sup bunjut
4 biji cili hijau---> dari my edible garden
1/2 cwn minyak zaitun
sedikit pewarna kuning 

- rendam beras selama 15 minit
Dr Fouziah
- Kisar rempah sup bunjut, lada hitam dan jintan putih
- Panaskan minyak zaitun dan tumis kesemua rempah ratus termasuklah bawang besar, cili hijau (sy tak potong cili tu.. biarkan sebiji-sebiji macam tu aja)
Dr Fouziah
- masukkan sedikit pewarna kuning, air rebusan serta rempahnya sekali (rempah ratus di dalam air rebusan) dan beras
Dr Fouziah
- masak macam biasa

Sambal cili
6 biji cili merah besar
1 biji tomato masak
1 biji tomato hijau
5 ulas bawang putih
garam
gula
sedikit air rebusan
- Kisar kesemua bahan dengan air rebusan ayam
Dr Fouziah
-Masukkan garam dan sedikit gula
Dr Fouziah
Salad
1 batang timun batang
2 biji tomato hijau
secawan  kobis
cuka makan
gula
garam
- hiris halus kobis
-potong dadu  timun dan tomato (buang biji dahulu)
- gaul bersama cuka , garam dan gula.... rasalah dulu ye.. nak masam tahap mana.....
Dr Fouziah
Sup
-lebihan air rebusan diperah sedikit limau nipis dan masukkan garam.

Ya habibi.... 
inilah untuk habibi semua
ana siapakan nasi arab
untuk lunch hari jumaat
*** USAH DITANYA BERAPA KALORI YG MASUK KE TUBUH KAMI...
*** SEMUANYA MAKAN DENGAN TAMBAH 2 KALI 
Alhamdulillah
ooops..nak tampal gambar satu lagi . .. pandangan sisi kanan
Dr Fouziah
last....
cili dari usaha tanaman sendiri- tapi tak pedas :(
Dr Fouziah




3 ulasan:

Kak Ngah berkata...

nak cuba ni
kena cari daun bay dululah

CeqGu berkata...

kalau lah duk sebelah rumah, gerenti dah pi ketuk pintu sambil hulur bekas kosong hehe

Tanpa Nama berkata...

....panjang itu beras
bila nak jemput sy ke rumah
ramai yang nak ikut