Bahan lain yang diperlukan:
1 ekor ikan panggang tawar ( panggang tanpa garam/ ikan kukus pun boleh)
1/4 cawan ikan bilis yang sudah disiang
5 ulas bawang merah
2 hiris halia
2 sudu lada hitam
air secukupnya
garam
pati ikan bilis
- Asingkan ikan daripada tulang
- Tumbuk lada hitam sehingga hancur dan tambahkan isi ikan dan tumbuk bersama-sama.
- Potong/ mayang halus bawang merah dan halia- tumbuk sehingga hancur (saya campurkan sekali dengan bahan tumbuk yang diatas tadi)
- Panaskan air dan masukkan ikan bilis dan kesemua bahan tumbuk tadi
- Masukkan pati ikan bilis dan garam
- Bila mendidih..masukkan daun kayu yang dah dibersihkan
- Masak sehingga agak empuk
*** Ini masakan sihat.. herba dan sayur kampung yang bebas baja dan racun
*** Masakan ini juga tidak menggunakan minyak utk menumis
*** Boleh petik sayur keliling rumah sahaja..FOC
Tiada ulasan:
Catat Ulasan