sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Khamis, 28 Mac 2013

KACANG PANJANG GORENG BERDAGING

"UNTUNGLAH MAT GEBU... sehari 4 kali bini i ni sebut nama dia..." itulah kata cik suami... nak tergelak saya. Hahahahahaaaaa Tak tahan... rupa-rupanya....
Wahai masyarakat KAMPUNG MARI MASAK MARI MAKAN... ADA ORANG JEALOUS TU... Bila dipuji masakan saya sedap... spontan aja saya sebut... "ni belajar dengan Mat Gebu". Bila saya outstation, saya berpesan, "Abang, kalau tak terfikir nak masak apa... rujuk blog Mat Gebu aja". Bila suami saya cakap, sedap kek u masak ni..lain sikit rasanya.. "Dari Blog Mat Gebu". Saya pulak lupa hitung berapa kali sehari saya sebut nama tu. Nasib baik empunya blog tak ada di depan mata... kalau tidak ada yang kena cubit oleh suami saya tu. Begini bang, saya cuba mengalah "kalau nak elakkan saya rujuk kepada tukang masak lain... macam Mat  Gebu (ishhh... tersebut lagi nama Mat Gebu) abang kena beri resepi atau ajar saya masak atau abang yang masak... hehehe.. ok yer bang... nanti 6 kali sehari saya sebut nama abang tau...". Selamba aja dia menjawab," Kalau gitu tak apalah.. u sebut ajalah nama dia acap kali pun..i tak marah.. yang i tak suka GEBU dekat belakang tu..tang mana gebunya?" Ke situ pulak ...lari tajuk...confirm lari tajuk... Nak berdalihlah tu...
**** Ada satu lagi kisah tau**** TUNGGGUUUU.....
Apa2 pun kek mat gebu masak sangat gebu... Tapi hari ni saya tak nak masak kek. Saya berkenan dengan daging masak kicaplada hitam yg di post kan oleh Mat Gebu..Tapi saya nak masak kacang + daging =KACANG PANJANG GORENG BERDAGING. Inilah rupanya.

Dr Fouziah
10 urat kacang panjang
1/2 cawan daging lembu (kalau nak gantikan dengan isi ayam/udang/ bilis/ udang kering/sotong/ kerang pun apa---> ikut selera masing-masing)
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
6 sudu besar kicap
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam
2 biji cili merah
garam
minyak utk menumis
Tumis bawang besar yang telah dimayang
Bila dah wangi, masukkan bawang putih yang telah dihiris Tumis lagi sehingga wangi.
Masukkan kicap, lada hitam yg telah ditumbuk dan serbuk cili.
Masukkan daging... kacau sehingga separuh masak
Selepas itu, giliran kacang panjang yang telah dipotong pula dimasukkan ke dalam kuali.
Akhir sekali, jangan lupa cili potong, goreng seketika rasakan garam.
Teruskan menggoreng sehingga masak..elakkan daripada terlalu lama memasak sayur. 
***Soalan apa beza diantara daging goreng kacang panjang dan kacang panjang goreng berdaging?
***SILA JAWAB*** NAK HADIAH TAK?

Tiada ulasan: