saluran untuk berkongsi maklumat, menghargai dan menyayangi..secara terbuka ..santai.. untuk semua..untuk kita..
sila-silalah
pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung
Sabtu, 29 Jun 2013
Siput Kechar Masak Lemak Kuning
Apa nama siput ni? Biasanya saya beli belitung...yang berbelang-belang tu. Tapi kali ni saya terjumpa seorang pak cik yang jual siput ni. Dia ada beritahu nama siput tapi bila tak catat.. lupa daaaa.... Ini rupa dia..kalau tak silap.....KECHAR....tolong betulkan...ada yang cakap ini siput gondang...ada yang panggil KECAU...kacau fikiran saya duk memikir.... :)
Bila beli siput atau lain-lain makanan bercengkerang, pasti ada masalah nak bersihkan kulitnya. Bagi saya taklah susah sangat sebab saya guna hampas kelapa.
Gaul dan ramas-ramas hampas kelapa tu dengan siput atau kerang. Pasti bersih bersinar-sinar... mudah aja kan?
2 mangkuk siput
2 cawan santan pekat
8 ulas bawang merah- ditumbuk
5 biji cili api- ditumbuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai- diketuk
garam
- masukkan bahan yang telah ditumbuk +siput + santan + serai + serbuk kunyit + garam + santan
- masak dia atas api yang sederhana sehingga mengelegak seketika dan padamkan api
Inilah hasilnya:
Soalan yang menghangatkan telinga semasa makan.. " Mama... siput ni sama macam SIPUT BABI kan?" jujurnya soalan seorang anak yang meloyakan tekak mama dan seluruh ahli meja makan.... riuh seketika di meja makan. Nasib baik deria rasa mengatasi cubaan dan gangguan deria bunyi. :)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan