Masakan bakar ni memang sedap, lebih-lebih lagi makan ramai-ramai...kalau makan seorang diri 'feel' utk makan benda-benda macam ni kurang. Kalau duduk keseorangan cukup dengan makan keropok goreng n biskut (..ala-ala save budjet...).
Bila dah pandai sediakan resepi ni, sediakan banyak-banyak dan simpan dalam peti ais atau berikan kepada jiran atau rakan sepejabat.Bila dah cuba tu, beritahu saya..sedap atau tidak, maklumlah tekak lain-lain. :)
REMPAH IKAN BAKAR
2 labu bawang besar-hiris
4 ulas bawang putih-hiris
1 cawan cili kering yang telah dipotong
3 btg serai-ketuk
1 inci lengkuas-hiris
1 inci halia- hiris
secekak daun kesom
1 cawan gula melaka
4 sb belacan
4 sb pes asam jawa
2 sudu besar udang kering
2 cawan air
minyak
garam
serbuk perasa
- goreng cili kering sehingga perang gelap
-Kisar cili goreng bawang besar, bawang putih, halia,lengkuas dan udang kering
Tumis bahan kisar sehingga garing dan naik minyak
masukkan belacan, pes air asam jawa dan gula melaka
-masukkan 2 cawan air
- Ketuk serai dan masukkan ke dalam kuali
- masukkan daun kesom
-masak sehingga pekat
cara membakar
- lenser daun pisang dengan sedikit minyak masak
- letakkan daun pisang ke dalam kuali yang lenser minyak bijan/masak
- letakkan ikan
- tutup dengan tudung periuk sehingga masak
- balikkan ikan-
- letakkan rempah yang telah disediakan tadi
-masak seketika sehingga meresap jgn lupa letakkan juga di bhg dalam belahan ikan...)
- balikkan ikan dan sapu dengan rempah pada bahagian yang satu lagi
-biarkan seketika
- ok...dah siap---> barulah ikan bakar anda tak hangus
- potong limau nipis/kasturi dan perah
2 ulasan:
Hello Fouzie, this coming to you from Canada. I was looking for ikan bakar and chanced upon your really fantastic ikan siakap bakar.
It looks really delicious.
Ini da tentu tigan pinggan nasi lichin.
May I have your kind consent copy your this picture...
Terima kaseh.
You keep a song in your heart. Have a great week.
Lee.
Hello Uncle Lee
Boleh copy utk tujuan peribadi
tkasih :)
Catat Ulasan