sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Jumaat, 18 Januari 2013

BLACK PEPPER CHICKEN

Gandingan bahan-bahan dalam masakan untuk mengimbangkan rasa selain daripada memberi perasaan selesa dan lazat.  Terdapat juga bahan yang digunakan kerana khasiat tertentu..macam masakan saya hari ni.. bahan utama  LADA HITAM.  Teringat pokok lada hitam yang saya tanam di tepi pagar tu... sempat juga berbuah beberapa kali tapi kebelakangan ni nampak macam tak nak hidup subur. Nak jaga elok-elok lepas ni ( **janji?....in shaa Allah). Sempat juga makan nasi berulamkan lada hitam muda. Lada hitam terkenal sebagai herba yang memanaskan badan. Musim hujan macam sekarang ni elok makan masakan berasaskan lada hitam seperti sup, sambal atau boleh cuba ayam lada hitam ni...

500 g ayam
2 labu bawang besar
1 labu bawang besar dimayang
4 sudu halia cincang
3 ulas bawang putih
3 sudu serbuk lada hitam** kalau tak suka pedas boleh kurangkan
3 sudu lada hitam biji
5 sudu sos tiram
5 sudu sos cili
1 sudu serbuk cili
2 biji cili besar 
minyak utk menumis
garam

Kisar 2 labu bawang besar, bawang putih   dan tumis di dalam minyak yang telah dipanaskan.
Masukkan halia cincang, lada hitam serbuk, kacau sehingga wangi
Masukkan serbuk cili, garam,  sos tiram dan sos cili, kacau sehingga sebati
Masukkan sedikit air
Masukkan ayam
Bila ayam dah hampir masak, masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar dan bawang besar yang dimayang 
Akhir sekali masukkan cili besar yang dipotong dan matikan api.
Usah lupa..test dulu rasanya sebelum dihidangkan ... 
Saya hidangkan dalam pinggan mangkuk lama corak ros pink dan kelabu...




Tiada ulasan: