sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Sabtu, 17 Ogos 2013

Makan Nasi Ala Kampung di Restoran Cikgu

KELANTAN = BUDU..jika tidak..tak sah..kalau orang Kelantan tak makan budu, terasa sedikit  banyak kejanggalannya. Kami sekeluarga ni peminat budu walaupun bukan orang Kelantan tetapi pernah menetap di Kelantan selama 9 tahun. Sehingga kini, sudah menjadi satu kemestian jika ke Kelantan, makan nasi ala kampung yang ada ulam-ulam, budu dan ikan singgang.
Kali Ini entah kali ke berapa kami ke Kota Bharu, beberapa bulan lepas tak sempat makan di situ sebab dah makan di Pak Ya Sup Gear Box di Pasir Putih.  Kali ini memang saya tak sediakan sarapan yang berat... nak makan lebih sikit di Restoran Cikgu. Lokasi Restoran ini amat strategik kerana dikelilingi  tempat membeli-belah seperti pasar Siti Khadijah, Bazaar Tg Anis, muzium, masjid dan pusat kraftangan. Penat meronda-ronda dan shopping....boleh merasa selera orang Pantai Timur.
 Jom layan gambar yang telah saya rakam...
Dr Fouziah Mohd
Percaya atau tidak..
 kos makanan dan minuman kami hanya RM33.00.
ayam 2 ketul besar, ikan keli saiz XXXL 1 ekor, ikan patin 1 potong, ulam 3 pinggan, masak lemak kubis 1 pinggan, ikan cencaru saiz XXL goreng 1 ekor, budu 2 pinggan (tempoyak+mangga, bawang dll..), air sirap bandung 1 jug besar, nasi 6 pinggan

Dr Fouziah Mohd

 Ulam pucuk gajus/ketereh/jambu golok pun ada, ulam kacang bendi celur juga memikat selera... pucuk ubi keleek/seteller celur pun ada tau...cicah dengan budu...phewwwww....
Dr Fouziah Mohd
 Tenguk tu..saiz ikan keli..besarrr..panas-panas dan garing lagi.
Sedikit sahaja masalah bila nak makan di sini, terpaksa menunggu tempat duduk kosong.... Namun begitu ianya bukanlah masalah yang membuat kami serik ke sana.
Kepada peminat nasi + ulam + budu + sambal belacan, jomlah melayan selera anda.Kalau nak belanja saya sekeluarga, beritahu aja.....saya sudi :)


Tiada ulasan: