sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Isnin, 13 Mac 2017

Buah Binjal - nilai sahabat dan kota janji

catatan pada 10 Mei 2016 tertangguh pos hingga hari nii 14 mac 201

Post ringkas setelah tinggalkan ruang catatan blog wonderful life. Saya berehat? Tidak, masih menulis catatan perjalanan melalui pengalaman dan pemerhatian di ruang lain.

Bau yang menyucuk hidung dan kesunyian pagi menyambut langkah saya ke bilik seawal. Baru saya teringatkan sesuatu yang saya tinggalkan semalaman.  

Jam di dinding menunjukkan jam 7.30 pagi. Tak mungkin saya makan apa yang ditinggalkan semalam. Seawal pagi begini...

 Saya beralih langkah ke meja kerja. Beginilah bila semua bertugas di luar daerah. Suasana sunyi dan tiada usikan atau gelak tawa...ohh..alangkah... sambil tangan pantas menekan kekunci komputer ..menyiapkan tugas dan melakukan tugas rutin.

Masuk daripada rehat dan lelap seketika membuat saya lebih segar dan ceria. Sekali lagi...Hidung saya menangkap bau yang kurang menyenangkan tadi. Saya lupa selupa-lupanya., sudah lupa bahawa hanya tinggal saya  dan pembantu pejabat sahaja pada hari ini. 

Dari jauh terdengar butir perbualan yang tenggelam timbul dari bilik pantri. Rancak dan disulami tawa. Perasaaan ingin tahu menemukan saya dengan seorang sahabat yang sering kelihatan dari jauh, bertegur sapa sekadar-kadar di jalanan dan bila bertemua hanya bercakap tentang kerja. Juga menemukan saya dengan punca bau wangi dan menyucuk hidung yang masih berada di dalam plastik.BUAH BINJAL... RM 3 untuk 3 biji ( bukan nilai harga jadi ukuran...bagaimana kita menilai di sebalik harga sangat bermakna...). 

Di atas meja ada sebekas kuah rojak.. Ya Allah..syukur Ya Allah ..kau temukan aku ini dengan orang yang baik dan pemurah. Baru saya teringat semalam semasa membawa buah binjal seorang pekerja pembersihan menegur saya dan saya mempelawanya untuk mengambil sebiji tetapi ditolaknya dengan baik. Mulut peramah saya ni hanya berkata, sedap jika dimakan dengan Colek ( kuah rojak..orang Pantai Timur sebut COLEK..bukan CULIK..). rezeki saya , pekerja titipkan kepada saya dalam bekas yang cantik dan beg kertas yang indah. Syukur Alhamdulillah.

Sambil menyampuk perbualan pembantu pejabat dan rakan saya itu, tangan ni pantas membuang kulit buah binjal (..orang Pantai Timur tak sebut Kopek..kopek bagi kami ialah buah dada...hati-hati ke Terengganu atau Kelantan )
 Petang semalam juga menemukan ruang yang santai berbincang, berkongsi cerita tentang menghargai.juga tentang zaman kanak-kanak menjejak remaja di kampung. rakan saya


Opps sebab apa tajuk pos BUAH BINJAL.. pos saya sebelum ini tentang sambal buah binjal. Kami berbual tentang sesuatu yang eksotik..BUAH BINJAL... bukan tentang resepi  yang banyak di sana-sini.

mengingati dan menepati janji sangat mendalam di hati. 

Tiada ulasan: