Puasa kena kurangkan bercakap..heeee..jadi..hari ni tak nak tulis banyak... apa yang pasti kena cuba resepi ni.Bahan-bahan untuk pai ni mudah didapati dan mudah disediakan. Ini resepi berbuka pada minggu lepas, balik dari tarawih sempat lagi kami sekeluarga habiskan pai ni...
Bahan untuk kulit/ doh
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar mentega
3 sudu besar shortening
3 sudu gula
air sejuk secukupnya
Gaul tepung dengan mentega dan shortening sehingga menjadi spt serbuk roti (berderai......)
Buatkan lubang ditengah-tengah dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil mengaul dan menguli
sehingga menjadi doh yang licin dan mudah dibentuk.
Rehatkan doh dalam peti ais selama 20 minit.
Canai doh mengikut saiz loyang pai anda.
lenser dgn mentega dan alas loyang dengan aluminium foil untuk mudah mengeluarkan pai bila masak nanti.
Cucuk dgn garfu atau lidi di bhg tapak doh supaya kulit pai nanti tak mengelembung pada bahagian tengah.
Bakar 20 minit suhu 180 C.
Sementara tu boleh siapkan inti.
Ni bahan-bahan untuk intinya
1cwn susu
3 cwn isi labu lecek (labu boleh dikukus/ jika nak rebus pastikan sejat dahulu air rebusan bagi mengelakkan inti menjadi lembik)
3 biji telur- dipukul sedikit
secubit garam
4 sudu besar gula
sedikit esen vanila
campur kesemua bahan dan kacau sehingga rata
Bila kulit pai dah masak..
masukkan inti dan teruskan membakar sehingga 20 minit
Kemudian ambil aluminium foil dan tutup bahagian atas inti pai tu (ini bagi mengelakkan inti pai daripada hangus)
Teruskan membakar lagi selama 20 minit lagi (tapi kena check juga sebab masa dan jenis oven berbeza..kalau tak keras lagi teruskan membakar dan...
pada bulan yg mulia ni beri kepada jiran atau sahabat
...... atau tapau untuk dibawa ke ofis ( kpd yg uzur tu..eheemmmm....)
selamat mencuba.....
2 ulasan:
Susu untuk inti tu guna susu pekat ke susu cair??
tkasih Ramdani
susu cair sbb dah tambah gula..jika sukakan tart yg lbh manis, blh tambah kuantiti gula
Catat Ulasan