sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Selasa, 8 Oktober 2013

Sambal Binjai

Dr Fouziah Mohd
Seorang rakan pejabat membawa buah binjai untuk dijual..bestnya...dah lama tak makan. Saya beli rm5 untuk 4 biji... + free satu = 5 biji semuanya. Dalam perjalanan ke balik bilik seorang makcik cleaner tegur dan saya hulurkan sebiji buah binjai. Hari minggu saya nak ke rumah kakak, so saya simpan 2 biji..2 biji lagi untuk saya. Post ini merupakan imbas kembali SAYA DAN BUAH BINJAI. Mama, buah apa ni pelik sangat ni, mempelam ke? Itulah soalan pertama terpacul daripada mulut anak saya saya bila melihat 4 biji binjai tergolek di dalam bekas. Suasana ketika tu seperti iklan ayah dan anak ...BURUNG MURAI... burung apa tu... BURUNG MURAI... Burung apa... Itulah yang berlaku.. Buah apa ni ma?..BUAH BINJAI... buah apa?..BUAH BINJAI...Apa?...BINJAI..Eja macam mana ma? B.I.N.J.A.I. OOOOOOOOOOooo. Wanginya. SEDAP NI... ADA YANG MANIS...ADA YANG MASAM. Yang ni? MASAM. Tak suka..tak suka..( belum makan dah cakap tak suka...) Zaman berubah begitu pantas, saya hanya mampu mengimbau suasana silam zaman kanak-kanak yang indah tetapi anak saya tidak dapat mencatu suasana dulu dengan apa yang dialaminya sekarang. Susah mereka nak bayang, kadang-kadang terkebil-kebil biji mata mereka. 
Di meja makan pada malam tersebut, perbualan kami masih berkisar dengan topik BUAH BINJAI. Terngangga mulut anak saya mendegar abahnya bercerita." masa kecil dulu abah masuk hutan... malam-malam...pergi ambik buah binjai.. jauh hutan tu.. ada 1 sahaja pelita... abah jalan bertiga..sunyi suasana masa tu.. ada bunyi yang menakutkan... kami terus juga pergi sebab masa tu misim binjai berbuah..semuanya sekolah rendah lagi masa tu.. tak pakai baju..pakai kain pelikat sahaja.. bila sampai..ada banyak buah binjai..kami kutip cepat-cepat agar tak sempat diambil oleh orang lain...lagipun..di situ pernah orang kampung jumpa harimau... (..masa ni..ada sound effect...aaaaaa...eeeeee)..ada babi hutan...buah binjai letak dalam kain pelikat..mana ada beg plastik masa tu.. 3 kendong yang dibawa pulang. Bukan sahaja anak-anak yang terngangga..saya pun turut terngangga. Buat apa banyak-banyak buah bijai tu?... Makan .. cicah dengan garam...apaaa????..makan dengan garam... Selebihnya mak buatkan jeruk, potong-potong..letak garam..peram dalam tempayan ...kan dah cakap...saya yang terngangga..hehhhe... Hebatnya abah.. beraninya abah. ABAH adalah HERO mereka. Anak-anak sekarang..baru lepas Maghrib dah tak berani nak ke laman untuk kunci pagar..lampu terang-benderang.. keliling ada jiran-tetangga.. Beza yang ketara. 
Saya turut bercerita..tapi cerita saya tidak menrik perhatian anak-anak.. Emak mama ajar buat sambal dengan buah binjai.. kami beli buah tu di pasar...hehehehe..itu sahaja...kriiikk...krrikkkk.... tanpa ada CABARAN HEBAT seperti cerita abahnya. Inilah cara sambal ringkas yang saya siapkan malam tu.. sambal yang membuatkan mereka minta tambah nasi (..tak apalah sesekali asalkan mereka tahu dan pernah makan buah binjai..) 
1 biji buah binjai 
10 biji cili api- jika tak suka pedas boleh dikurangkan 
3 sudu besar gula 
1 sudu besar garam
 - potong buah binjai dengan kulit
 - gunakan sudu dan kikis isi binjai
 - tumbuk cili api 
 - masukkan garam dan gula
 - akhir sekali masukkan buah binjai
 - tumbuk kasar-kasar. 
** kalau nak guna blender pun boleh. 
** kami makan berulamkan jering...waaalaaaaa....(*** anak-anak..tolong pam tandas betul-betul dan guna pencuci tandas setiap kali guna....OK MAMA..)
Pembaca cuba ya..SEDAP dan tak tipu punya... sedappp..menyelerakan
buah kedua pun saya jadikan sambal, kali kedua saya kurangkan pedas.


Tiada ulasan: