sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Rabu, 17 April 2013

fresh mushroom spaghetti

Masakan wajib bila tetamu datang ke rumah saya semasa open house. Apa taknya.. amat mudah disediakan dan bahan mudah disimpan.  Beli spagheti banyak-banyak, cendawan tin, daging cincang dan tomato puri..bahan lain dah sedia ada di dapur. Spagheti ni pulak bila berlebih atau kuah spagheti dah habis boleh dikitar semula..boleh digoreng.. makan dengan sup... masak kuah laksa...pendek kata... penyelamat keadaan semenjak saya mula kenal spagheti hingga kini ( ...ada tak selama-lamanya?...entahlah..kita hanya merancang.....). Jika berlebih kuah spagheti pulak... saya jadikan inti pizza atau saya celur mee.
Lagi satu sebab saya suka masak spagheti ni bukan apa... Bila anak-anak lapar... tak sampai 20 minit... mari makan..makanan dah siapppp.... Begitulah kisahnya.
Dr Fouziah

Anak-anak lagi berselera jika ada meat ball, bila ada masa yang banyak..adalah meat ball. Hari ni agak kecoh sebab semalam tak ada elektrik..pagi nilah nak menggosok dan memasak. Nasib baik cik suami tolong gosokkan baju anak-anak. Hari ni saya sediakan sarapan sahaja sebelum anak-anak ke sekolah. Jangan lupa cuba. Sekejap aja memasak resepi ni...** kalau nak lagi cepat guna spagheti angelhair**
1 paket spagheti
200g daging cincang
1 cawan cendawan- boleh gunakan cendawan butang dalam tin atau cendawan segar
2 labu bawang besar
1/2 biji capsicum kuning
1/2 capsicum hijau
minyak zaiton
1 cawan tomato puri
1/2 cawan sos tomato
1 sudu besar serbuk oregano kering
1 sudu besar serbuk cili
1 cawan air/stok daging
garam
gula
- Rebus spagheti dengan sedikit minyak zaiton.
- Potong dadu bawang dan capsicum.
- Cendawan saya tak potong sebab saya guna yang kecil dan  fresh (saya guna.. brown clamshell mushroom)
- panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak zaiton dan tumis segenggam bawang besar yang telah dipotong dadu sehingga wangi.
-Masukkan daging cincang dan goreng 2-3 minit.
-Selepas itu masukkan tomato puri, tomato sos dan serbuk cili.
-Masukkan air (1 cawan)
- Kemudian bolehlah dimasukkan bawang besar, capsicum dadu dan cendawan.
- Untuk rasa perlu sedikit garam dan gula.(Gula untuk mengimbangkan rasa masam..)
- Bolehlah dimasukkan serbuk oregano
****Kalau sukakan citarasa kemelayuan... tambahlah cili api potong.
 


1 ulasan:

||aLeaSaRa|| berkata...

wah ni bln setakat fav saya tp fav anak2 n hubby jugak.mmg cepat dimasak sedap dimakan...


kt rumah mmg wajib ada spaghetti,pasta,daging kisar/meatball bakso punya tu/sos prego.

saya msk ni kalau thp kebizian melampau2.masak ni bak kata atok saya "campak2 je ..kita yg buat dia"...ngeeee (^_^)