sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Ahad, 12 Februari 2012

SILOM/ SELOM

ULAM TEMPATAN PENAMBAH SELERA 

Dalam kesibukan menyiapkan tesis...lupakan...lupakan seketika....(cuba menipu diri......hehhehe..harap2 menjadi)
Tetiba teringatkan....SILOM oh SILOM.  Silom ni bila sebut nama pun dah rasa tenang, kalau sebut TESIS...rasa pening tang ni jugak.  SILOM..Bila dah makan, sedap.. semua ahli keluarga suka...lagi pun murah. Kalau ulam lain tu, jenuh jugak suruh anak makan dah macam ugut ( mama macam along daa...) baru nak cuba. Ulam ni saya suruh anak cuba sehelai daun ..then...dia ambik sendiri, LEGA.  Oh pasal ulam ni, saya beli dari jiran rm1.00 aja seikat. Dah namanya jiran yang jual memang harga adik-beradiklah.Murah sangat-sangat. Kalau di pasar tani... mahunya rm3.00.  Banyak tu, cuba lihat foto..Kepada pembaca yang tak kenal lagi tu...mari kita tengok spec ...pokok ni



Nama saintifik : Oenanthe javanica
Nama lain:         Java dropwort,seri, silom, water parsley,water celery,pampung, 
 Keterangan :     Batang lembut macam kangkung..beruas-ruas, daun yang 
                            cantik, sedap dimakan mentah dan dimasak lemak. 
                            Mempunyai bau yang sedikit wangi dan rasa  yang
                            sangat lembut berbanding ulam raja.
Lokasi:               Hidup di tempat yang lembab/ berair
Pembiakan:        Keratan batang 
Kegunaan:         Ulam- kerabu, makan dengan sambal belacan, budu, cencaluk
                           Sayur- masak lemak
                           Ubatan: mencuci darah dan nyah toksik dalam badan
                           Hiasan: di tepi kolam/ tempat lembab


Next N3 saya nak tunjukkan kerabu yang saya dah buat..tunggu ya



Tiada ulasan: