sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Rabu, 24 Oktober 2012

POPIA TWIN

Ini masakan istimewa yang disediakan oleh anak saya KakDa. Katanya nak masak untuk berbuka puasa. Simple sahaja bahan dan entah dari mana didapatnya resepi ini. Dia kata reka sendiri. Rasanya... not bad. Bila dicicah dengan sos lagi mantap. Apa yang penting usah sekat kreativiti anak-anak. Beri peluang.

Kulit popia
2 biji telur
1/4 cawan susu segar
sedikit minyak masak
serbuk lada sulah
sedikit garam
sosej yang dicelur seketika dan dibelah 2
- pukul telur, garam dan lada sulah  dengan susu segar hingga rata
- panaskan kuali.
-letakkan sedikit minyak.(anggaran dlm 3sudu besar minyak)
- masukkan adunan telur tadi.
-goreng  telur tersebut sehingga masak (kacau  telur tersebut hingga menjadi telur hancur)
- sediakan kulit popia
-ambil sehelai kulit popia
-letakkan  sosej dan diikuti oleh telur hancur diatas popia (letak bhn2 seperti membuat popia biasa)
-gulung popia tersebut
-letakkan pelekat (tepung +air =gam makanan)
-goreng popia tersebut sehingga masak/kekuninggan
- untuk sos- tumbuk lumat 2 ulas bawang putih dan campurkan dengan sos cili 
-siap!!untuk dimakan
-lagi sedap kalau dicicah dgn sos cili bawang putih tadi. 
ATAU 
Sediakan sendiri sos popia ni
bahan-bahannya:
1/2 cawan cili boh
1 cawan air asam jawa
1 cawan gula melaka
Sedikit cuka
 masak bahan-bahan tadi dan jika suka lebih masin dan masam tambahkan sedikit cuka dan garam.
masak sehingga agak pekat.
***Jika suka boleh dicampurkan dengan bawang putih tumbuk.
*** Jika terlalu pekat...tambahkan air mengikut kepekatan yang       dikehendaki

Tiada ulasan: