bahan yang diperlukan pun simple aja
4 cawan ubi kayu yang dah diparut
1/2 cawan kelapa parut
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
sedikit air ( jika perlu)
Bila semua bahan dah siap
Gaulkan kesemua bahan-bahan tersebut..kalau agak keras, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga sebati. Usah terlalu lembik adunan tu ( lupalah nak snap foto adunan tadi.. maklumlah dah nak cepat sediakan.. gitulah..)
Apa lagi... lenserkan kuali dengan sedikit minyak dan masukkan adunan ke dalam kuali. ( kalau guna non-stick pan pun boleh- lagi sihat)
Ada cara bakar yang saya belajar dari Ibu saya .. mula-mula letak adunan tu ke dalam kuali, (tak perlu diratakan lagi) biarkan seketika, kemudian balikkan adunan tadi dan barulah di tekan sehingga rata adunan tersebut.
Bakar sehingga kekuningan dan wangi.
Lempeng ni sesuai dimakan bersama sambal, gula dan jangan lupa AIR KOPI..yang pekat... sangat mengancam di kala hujan mula turun di luar sana... Alhamdulillah...
***** Diri ini sempat juga melunjurkan kaki seketika sebelum menyediakan makan malam... sambil tangan ligat melipat kain baju yang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan