KERABU SILOM
BAHAN
1/2 CWN UDANG KERING- DIGORENG SEKETIKA TANPA MINYAK
1 CWN KELAPA YG DIGORENG TANPA MINYAK HINGGA KEKUNINGAN
1 SUDU KECIL BELACAN
GARAM SECUKUP MASIN
GULA SECUKUP MANIS YG DIKEHENDAKI
JUS LIMAU NIPIS SECUKUP RASA MASAM
3 SUDU BESAR BAWANG BESAR YG DIMAYANG HALUS
8 BIJI CILI API- KALAU SUKA PEDAS TAMBAH LAGI
DAUN SILOM
BUNGA KANTAN
TAUGEH
SERAI
TOMATO
CARA
- Tumbuk/ Blend UDANG + BELACAN+ GULA+ GARAM
- kalau tumbuk tu byk kebaikan- blh bakar kalori
- satu lagi usahlah hancur sgt udang tu
- Potong halus dan nipis SEMUA ULAM-ULAM DAN SAYUR2- biar nampak cantik dan berseni sikit kerja dapur kita ni..baru berselera , menarik, tertarik,
- cili api dan serai pun sama- potong
- kalau nak cantik lagi kerabu ni, letakkan cili merah dan hijau- meriah sikit kerabu tu nanti
- TAUGEH (Buang ekor )
- persediaan makanan perlu teliti, elakkan termasuk dgn kulit2 kacang taugeh sekali, tak senonoh
- TOMATO buangkan biji-bijinya yer..
- kalau tak buang kerabu kita nanti akan byk cecair, tak sedap n cepat rosak
- Bila dah siap semua sekali...NI YANG BEST NI... gaul kesemua bahan2 tumbuk/blend tadi, kelapa goreng, ulam-ulam, jus limau nipis, cili api dan semua sekali bahan yang telah di potong
- seperti biasalah..TEST dulu rasanya..biar cukup asam garam..
- hias cantik2...
- nak makan sendiri pun kena hias jugak- penghargaan utk tukang masak( KITAlah tu..:) )
- JANGAN LUPA buatlah lebih sikit- beri kpd jiran dan saudara mara, iyalah nak beri yang mahal2 tak mampu.. nak beri basikal fixie ke..lagilah tak daya...
- CUBA TAU....
boleh guna pegaga/ kacang botol/ timun/ kacang panjang/ peria/ mangga/ kangkung dll
3 ulasan:
umi...besnyerrrr :)
ni kalu omputeh dia panggil SALAD
Catat Ulasan