sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Jumaat, 24 Januari 2014

Tongsan Madu Tiga

Amboi-amboi..buka manusia sahaja yang bermadu..ikan pun bermadu. Bukan satu madu tapi TIGA.. Kalau manusia bermadu banyak yang jadi lain macam.. tapi apa yang pasti bila tongsan bermadu..kami sekeluarga yang gembira. Apa tidaknya.. sedap. 
Kejahilan saya tentang ikan sungai ni agak tinggilah..bila anak-anak tanya, ni ikan laut ke mama.. entahlah..balik nanti tanya dengan PAK CIK GOOGLE... bukan sahaja pencerahan yang kami dapat..resepi pun ada sama. Ikan tongsan yang saya beli ni sekitar 700g sahaja dan bukanlah golongan ikan yg mahal..RM 7/kg. Rasanya macam ikan tilapia jugak..manis dan lembut isinya...tulang agak lebih sikit berbanding tilapia.
Dr Fouziah Mohd

Resepi yang paling selamat bila mencuba ikan yang tak pernah dimakan ialah resepi goreng atau sambal. Maklumlah kalau berkuah lebih mudah untuk berbau hanyir.  Ini resepi saya...cubalah dengan ikan lain kalau tak ada tongsan..jangan pengsan sudahlahhh...
700 g ikan tongsan
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar halia hiris
4 sudu besar madu
1 batang lobak merah
1 cawan cendawan butang
1 sudu besar cili serbuk
6 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
untuk disapu pada ikan
*5 sudu besar tepung beras
*1 sk serbuk kunyit
*1 sb garam
*1 sb serbuk lada sulah
minyak untuk menggoreng dan menumis
- Basuh ikan dengan tepung gandum dan bilas sehingga bersih.
Sapukan tepung dan bahan * dan goreng sehingga garing.
Panaskan minyak, tunis bawang putih, halia
Masukkan bawang besar, serbuk cili, sos cili, soa tiram, madu- masak hingga pekat.
Tambah 1 cawan air
Masukkan lobak merah dan cendawan, biarkan lembut dan masukkan bawang besar yang di mayang kasar.
rasa agak sesuai dgn citarasa masin manis anda

Tiada ulasan: