sila-silalah

pinang merah,sireh junjung, saya tak marah, silalah berkunjung

Selasa, 23 Julai 2013

MEE RACUN

Sebut dan dengar nama dah rasa GERUN.... nama yang catchy... Kalau dijadikan tajuk novel.. bestseller ni. Sesekali terfikir, kenapa tak letak nama lain? Sebanyak-banyak nama.. benda berbahaya jugak yang dipilih. Wahhh...betapa beracunnya mee ni, kiranya kalau makan terus teracun..meleleh air liur, biru kulit, muntah..aishhh tak nak bayanglah sebab bila saya makan...terasa... nak makan lagi...dan lagi. Gamaknya itulah maksud RACUN..bukannya terus KO... Saya terbaca tentang mee ni di blog ni dan sini. Setelah study kedua-dua resepi dan melihat sumber bahan mentah yang ada, maka jadilah resepi di bawah ni. 

Dr Fouziah Mohd

Balik solat tarawih, anak saya minta nak makan lagi mee racun... memang beracunlah :)
Apa lagi..

"marilah sama-sama kita meracun selera keluarga".. AYAT YANG AGAK GANAS tapi mempunyai niat yang murni.
Bahan-bahannya:

1liter air
800g daging
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
4 sudu besar tomato puri
3 sudu besar cili boh
3  biji cili api
1 sudu besar halia 
2 sudu besar lada sulah
1 sudu besar lada hitam- tumbuk halus
4 biji telur +  1 sb lada sulah
1 kiub pati ayam
4 sb udang kering
Garam
Gula
Sawi
Mee kuning
-Pecahkan telur + garam+  lada sulah, pukul sedikit  dan dadarkan- kemudian potong kasar-kasar.
- Kisar bawang besar, bawang putih, halia, cili api dan udang kering.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga naik minyak dan wangi.
- masukkan cili boh, sos cili, tomato puri, lada hitam, lada sulah.
- Masukkan daging dan masak seketika.
- Tambahkan 1 liter air dan renehkan daging sehingga lembut.
- Jangan lupa masukkan pati ayam, garam dan sedikit gula.
- Masukkan telur dadar potong tadi dan teruskan mereneh.
-Sementara itu bolehlah celur sawi dan mee- toskan. 
Rasakan masakan agar garam sesuai dengan selera masing-masing ( ..sila kurangkan garam ya...tolonglah... )

 Hidangkan kuah mee racun dengan penawar racun  iaitu mee dan sawi celur, apa lagi... baca doa makan dulu.




Tiada ulasan: